Categorieën
Verstandig internetgebruik

Kies verstandig: denk zelf na.

Tweede kamer verkiezingen 2021

Op dit moment staat het nieuws vol met verhalen over hoe we op het internet gemanipuleerd worden, ook tijdens de verkiezingen. Bijvoorbeeld door de manier waarop social media platforms de informatie die we zien voor ons voorsorteren, of de manier waarop advertenties worden afgestemd op de informatie die over ons bekend is. Voor een helder overzicht hierover kan ik bijvoorbeeld de ‘Korte cursus manipulatie’ aanraden van Bits of Freedom in de longread of scroll animatie.

Maar hiertegenover staat dat het internet ook heel erg veel te bieden heeft wat je juist kan helpen een goede keuze te maken over de partij of kandidaat waar je op gaat stemmen.
Hoe dan? Door de beste computer die je hebt op het internet los te laten: je eigen brein. Hier een voorstel hoe je dat aan zou kunnen pakken.

1 Bedenk voor jezelf welke informatie je nodig hebt om een goede keuze te maken. Misschien heb je een paar partijen op het oog die je wilt vergelijken, misschien zijn er wel onderwerpen die je heel belangrijk vindt. Zet het op een rijtje of maak er een mindmap van (mijn persoonlijke favoriet).

2 Gebruik een goede kieshulp om inzicht te krijgen in de partijen waar je aansluit op de verschillende standpunten (dit kan natuurlijk ook stap 1 zijn als je echt niet weet waar te beginnen).
Het Kieskompas en de Stemwijzer worden over het algemeen als onpartijdige en goed gecontroleerde kieshulpen beschouwd.
Er zijn er veel meer, maar het is belangrijk om je altijd af te vragen wie de kieshulp heeft gemaakt, hoe dat is gedaan en wat de motivatie van de makers is. Dat vergt soms wat uitzoekwerk maar daarmee voorkom je wel dat je voor andermans karretje wordt gespannen.
Gelukt? Dan heb je nu vast extra informatie om je lijstje of je mindmap uit te breiden.

3 Standpunten zijn natuurlijk één ding, maar je wilt misschien ook wel graag weten wat de ideeën zijn waar een partij zijn standpunten op bouwt. Hiervoor kan je prima terecht op de websites van de partijen zelf, waar je als het goed is ook de partijprogramma’s voor deze verkiezingen kan vinden.
Ook kan je mijn favoriete tool tot nu toe gebruiken, de Programmavergelijker van de Open State Foundation. Met deze tool kan je zoektermen invoeren waar jij van wilt weten wat er over in de verschillende partijprogramma’s staat. Vervolgens krijg je een keurige lijst waar dit voorkomt in welke programma’s.
Wordt je mindmap al groter?

4 Wanneer je meer wilt kijken naar hoe partijen daadwerkelijk gestemd hebben op onderwerpen in de Tweede Kamer, dan heeft de Stemwijzer hier de StemmenTracker voor. De Volkskrant heeft ook een kieshulp gemaakt gericht op het stemgedrag van de partijen, de Stemchecker. Daarnaast zijn er ook websites die op basis van de data die de Tweede Kamer deelt overzichten maken over het stemgedrag van verschillende partijen (meer informatie hierover). Zoals openkamer.nl en partijgedrag.nl .
(Ik gebruik altijd extra grote vellen papier voor mn mindmaps.)

5 Misschien heb je inmiddels genoeg input, maar misschien wil je graag nog meer weten. Ga dan eens kijken of er gelegenheid is om je partij of een specifieke kandidaat vragen te stellen. Via social, mail, een digitaal event. Moderne middelen maken het meer mogelijk direct contact te krijgen.
Of kijk ouderwets een verkiezingsdebat.

Kortom: er valt heel veel te halen op het internet als je wilt weten op wie je moet stemmen. De beste manier om dat te doen is door actief op zoek te gaan naar informatie. Zet voor jezelf op een rijtje wat je wilt weten. Maak jezelf niet afhankelijk van wat social platforms je aan informatie aanbieden, maar zoek zelf. Wees je bewust van de afzender van de informatie die je gebruikt en vooral: blijf zelf nadenken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.