Categorieën
IT is voor iedereen te doen Verstandig internetgebruik

Frie de pieple, begin bij jezelf.

Vragen over hoe we met informatie technologie in onze levens om willen gaan worden op steeds meer plekken gesteld. Wie heeft er zeggenschap over, waar moet het aan voldoen, hoe zorgen we dat het veilig is en onze privé-ruimte gewaarborgd blijft? Deze discussies blijven alleen regelmatig hangen op het niveau van overheden en de grote technologie bedrijven als Google, Amazon en Facebook. Wie doet wat, wat zou wel en niet aan banden gelegd moeten worden en wie is daar verantwoordelijk voor?

En ik ben het er helemaal mee eens dat deze discussie óók op dat niveau gevoerd moet worden, maar het verhult tot op zekere hoogte de verantwoordelijkheid die individuele gebruikers kunnen en zouden moeten nemen voor de producten die ze gebruiken.

In de eerste plaats omdat het vanwege de snelheid van technologische ontwikkelingen moeilijk is om altijd passende wet- en regelgeving te bieden. Zo werden cookies al sinds 1994 in gebruikt en volgde er pas in 2002 wetgeving voor op Europees en Nederlands niveau.

Maar wat misschien nog wel belangrijker is, is dat wet- en regelgeving 1) alleen een minimum aangeven waaraan voldaan moet worden door 2) bedrijven en overheden binnen het gebied van de wetgever.

Zo zijn er genoeg mensen die om verschillende redenen de minimum eisen van de Nederlandse overheid voor voedsel onvoldoende vinden en voor biologische producten kiezen. Of mensen die voor expliciet duurzame mode kiezen omdat mode die in Nederland verkocht wordt vaak geproduceerd is in het buitenland onder omstandigheden die in Nederland niet zouden voldoen aan wet- en regelgeving.

Daarbij hebben consumenten, dankzij het internet, alle mogelijkheid om zelf producten te bestellen die helemaal niet aan deze minimum eisen voldoen, bijvoorbeeld via platforms als Aliexpress en Amazon.

Kortom alles wat kan hoeft absoluut niet overeen te komen met hoe je als gebruiker zou willen hoe bedrijven en overheden met technologie omgaan en de snelheid van de ontwikkelingen maakt het zelfs onmogelijk altijd passende wet- en regelgeving te bieden. Als je het belangrijk vindt hoe bedrijven met je veiligheid, je privé-gegevens, hun medewerkers en de wereld in het algemeen omgaan, zal je vooral ook zelf onderzoek moeten doen naar de bedrijven waar je diensten en producten van afneemt. Dit geldt voor fysieke producten, maar ook voor IT producten. Dankzij het internet is dat over het algemeen niet heel moeilijk, het kost wel iets meer tijd.

Echt geen idee waar te beginnen? Later meer over het kiezen van IT producten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.